Käyttäjälähtöinen WC-tilasuunnittelu

Käyttäjälähtöinen WC-tilasuunnittelu pitää tilat puhtaana

Käyttäjät huomioiva tilasuunnittelu ja oikeat materiaalivalinnat vaikuttavat oleellisesti siivoustyön helppouteen ja laatuun. Kun suunnittelussa puhutaan käyttäjälähtöisyydestä, tarkoitetaan käyttäjällä myös niitä, jotka pitävät tilat puhtaana.

Artikkelissa käydään läpi muutamia perusasioita, jotka julkisten WC-tilojen suunnittelussa kannattaa ottaa huomioon.

Oikeilla materiaalivalinnoilla tilat on helppo pitää puhtaana

Oikeat pintamateriaalit ovat ensisijainen tapa edistää WC-tilan siisteyttä. Suunnittelutyössä selvitetään ensin tilan käyttäjät ja kävijämäärät sekä siivottavuuden nykyiset haasteet. Sitten lähdetään pohtimaan siivoushaasteita helpottavia materiaaleja.

Materiaalivalinnoissa ei kannata tinkiä laadusta

WC-tilat vaativat kostean tilan vaatimukset täyttävät materiaalit, jolloin pinnat saadaan kestämään hyvänä pidempään. Tietyt synteettiset pinnat hylkivät likaa. Tällaiset materiaalit ovat kustannustehokkaita, koska ne ovat helposti puhdistettavia ja kulumisen jälkeen myös uudelleen hiottavissa. Hiomalla pinnasta saadaan kuin uusi. Esimerkki tällaisesta on komposiittimateriaali, jota usein käytetään tasoissa. Myös erilaiset laminaattipinnat ovat kulutusta ja kosteutta kestäviä materiaaleja.

Terveydenhuollon kohteissa antibakteerisuus on yksi tärkeimmistä huomioitavista seikoista. Esimerkiksi kupariseoksesta valmistetut ovenkahvat ovat antibakteerisia, ja tulevat epäilemättä jatkossa näissä kohteissa lisääntymään.

Sekä arkkitehdin että sisustussuunnittelijan näkökulmasta ehkä yksinkertaisin tapa edistää tilan siisteyttä on oikeiden pintamateriaalien valitseminen. Tällöin tulee huomioida, mihin tarkoitukseen tilaa ollaan käyttämässä ja mitä se tarkoittaa siivoojien kannalta.

  • Tietyt synteettiset pinnat hylkivät likaa. Tällaiset materiaalit ovat kustannustehokkaita etenkin jatkuvaa siivoamista vaativissa tiloissa.
  • Jos panostat kokolattiamattoihin tai muihin tekstiileihin, valitse materiaali, jolla on antibakteerisia ominaisuuksia. Mattoon kertyy helposti likaa ja mikrobeja.
  • Samoin kylpyhuoneessa antibakteeriset materiaalit edistävät hyvinvointia.
  • Myös laadukas puupinta on helppo pitää puhtaana, kunhan sen huoltamiseen ja lakkaamiseen käytetään säännöllisesti aikaa.

Heikkolaatuisista materiaaleista voi irrota tomua tai pieniä muruja, jotka luovat epäsiistin vaikutelman ja heikentävät sisäilman laatua.

Ajattelemattomasti sijoitellut kalusteet heikentävät hygieniaa

Jos WC-tila suunnitellaan vain ulkonäkö edellä, käyttäjien ja tilan huoltajien tarpeet unohdetaan. WC-tilojen suunnittelussa etenkin kalusteiden sijoittelu on oleellista.

  • Väärään paikkaan sijoitettu roska-astia aiheuttaa lattiapintojen ja allastasojen täyttymisen paperiroskasta.
  • Huonosti toimiva saippua-annostelija väärällä paikalla puolestaan sotkee pinnat.
  • Hankalaan paikkaan sijoitetut varastotilat aiheuttavat sen, että käsi- tai WC-paperi pääsee loppumaan.

Julkisten WC-tilojen suunnitteluun kannattaa kiinnittää aivan erityistä huomiota

Väärään paikkaan asennettu käsienpesuallas tai pönttö voi hidastaa siivoojan työtä merkittävästi ja vähentää näin siisteyttä. Siivoojan pitäisi päästä liikkumaan helposti paikasta toiseen eikä tuhlata aikaansa ahtaisiin tiloihin kurottelemiseen.

Onnistunut suunnittelu kannustaa käyttäjiä siisteyteen

Valoisa ja miellyttävä yleisvaikutelma edistää puhtautta ja hygieniaa. Visuaalisesti houkutteleva ja ajatuksella kalustettu WC-tila viestii arvostuksesta ja välittämisestä, niin asiakasta kuin tilan huoltajaa kohtaan. Tällaisen WC-tilan käyttäjät päätyvät huomaamattaan välttämään sotkemista ja siistivät usein omat jälkensä.

Tilan käyttäjiä voi myös kannustaa siisteyteen helposti saatavilla olevilla saippualla ja paperilla sekä desinfiointiaineella. Myös lapsille oikealle korkeudelle asennetut vesikalusteet ja annostelijat auttavat tilan puhtaanapitoa.

Nykyään myös siivousroboteilla on omat tarpeensa

Monien muiden alojen tapaan myös siivousalalla on alettu käyttää entistä enemmän robotteja. Jos siivousroboteista halutaan ottaa kaikki irti, aulatilat ja käytävät pitää suunnitella niin, että robotti pääsee liikkumaan häiriöittä.

Myös materiaalivalinnoilla on jälleen merkitystä: kitkaiset pinnat hidastavat robotin työskentelyä.
Suurin robottien tarjoama hyöty on se, että ne vapauttavat siivoojien kädet tarkkuutta vaativiin tehtäviin, kuten pintojen puhdistamiseen flunssakaudella.

Novosan Oy on Suomen ainoa julkisiin WC-tiloihin erikoistunut yritys. Suunnittelemme elämyksellisiä ja ekologisia julkisia vessoja käyttäjälähtöisesti, luovasti ja asiakastamme kuunnellen.

 

Avainsanatkäyttäjälähtöinen WC, vessan pintamateriaalit, vessasuunnittelu, WC materiaali, WC tilasuunnittelu