Käyttäjälähtöisyys ja esteettömyys WC-tilasuunnittelussa

Novosan referenssi. Prisma Kuopion asiakas WC-tilojen julkisivu ja opastavat WC-kyltit: suuri valaistu WC-kyltti, miesten WC, inva vessa, lastenhoitohuone ja naisten WC.

WC-tilasuunnittelun painopiste erilaisissa käyttäjäryhmissä ja hygieenisyydessä

Lähes kaikki meistä käyttävät julkisia WC-tiloja. Usein niiden suunnitteluun ei panosteta, vaikka käyttäjäystävällinen ja miellyttävä vessa on yksi yrityksen parhaita käyntikortteja. Julkisten WC-tilojen suunnittelun keskipisteessä ovat nyt käyttäjälähtöisyys ja esteettömyys. Erilaiset käyttäjäryhmät ja hygieenisyys huomioidaan myös aiempaa paremmin. WC-suunnitteluun ovat juurtumassa ympäristöystävällisyys, luova sisustus yrityksen brändi huomioiden ja esteettömyys.

Julkiset tilat saattavat muistuttaa toinen toisiaan, mutta vessa on se paikka, joka jättää usein lähtemättömän muistijäljen – etenkin, jos kokemus on erittäin myönteinen tai sitten jotakin muuta.

Käyttäjät huomioiva tilasuunnittelu ja oikeat materiaalivalinnat vaikuttavat oleellisesti siivoustyön helppouteen ja laatuun. Kun suunnittelussa puhutaan käyttäjälähtöisyydestä, tarkoitetaan käyttäjällä myös niitä, jotka pitävät tilat puhtaana. Jos WC-tila suunnitellaan vain ulkonäkö edellä, käyttäjien ja tilan huoltajien tarpeet unohdetaan.

Oikeat materiaalivalinnat vaikuttavat saniteettitilojen puhtaanapitoon

Oikeat pintamateriaalit ovat ensisijainen tapa edistää WC-tilan siisteyttä. Käyttäjälähtöisessä WC-tilasuunnittelussa selvitetään ensin tilan käyttäjät ja kävijämäärät sekä siivottavuuden nykyiset haasteet. Tästä lähdetään pohtimaan siivoushaasteita helpottavia materiaaleja.

Materiaalivalinnoissa ei kannata tinkiä laadusta

WC-tilat vaativat kostean tilan vaatimukset täyttävät materiaalit, jolloin pinnat saadaan kestämään käytössä pidempään. Jatkuvaa siivoamista vaativissa tiloissa toimivat hyvin tietyt synteettiset pinnat, jotka hylkivät likaa. Tällaiset materiaalit ovat kustannustehokkaita, koska ne ovat helposti puhdistettavia ja kulumisen jälkeen myös uudelleen hiottavissa. Esimerkki tällaisesta on komposiittimateriaali, jota käytetään usein tasoissa. Myös erilaiset laminaattipinnat ovat kulutusta ja kosteutta kestäviä materiaaleja.

  • Terveydenhuollon kohteissa antibakteerisuus on yksi tärkeimmistä huomioitavista seikoista. Esimerkiksi kupariseoksesta valmistetut ovenkahvat ovat antibakteerisia.
  • Kokolattiamatot ja tekstiilit saniteettiloissa – valitse materiaali, jolla on antibakteerisia ominaisuuksia, koska mattoon kertyy helposti likaa ja mikrobeja.
  • Kylpyhuoneessa antibakteeriset materiaalit edistävät myös hyvinvointia.
  • Puupinta on helppo pitää puhtaana, kunhan sen huoltamiseen ja lakkaamiseen käytetään säännöllisesti aikaa.
  • Heikkolaatuisista materiaaleista voi irrota tomua tai pieniä muruja, jotka luovat epäsiistin vaikutelman ja heikentävät sisäilman laatua.

Novosan Pala-peilikaapit kauppakeskus Lanternan asiakas-WC:ssä. Vessassa on neljä käsienpesupaikkaa, hanat ja valaistut Novosan peilikaapit. Vessan seinien pintakuviointi on rosoinen ja sinisen sävyinen. Allastasot ovat mustat ja kaappien ovet ruskeat.
WC-tilan ilme kirkastui kauppakeskus Lanternassa Novosan Pala-peilikaapeilla, uusilla seinämateriaaleilla ja allaskaappien ovien vaihdolla.

Vessan kalusteet ja julkiset WC-tilat

Julkisten WC-tilojen suunnittelussa etenkin kalusteiden sijoittelu on tärkeää. Väärään paikkaan asennettu käsienpesuallas tai vessan pönttö voi hidastaa siivoojan työtä merkittävästi ja vähentää näin siisteyttä. Siivoojan pitää päästä siirtymään nopeasti paikasta toiseen eikä tuhlata aikaa ahtaissa tiloissa kurottelemiseen tai tavaroiden siirtelemiseen.

  • Väärään paikkaan sijoitettu roska-astia aiheuttaa lattiapintojen ja allastasojen täyttymisen paperiroskasta.
  • Huonosti toimiva saippua-annostelija väärällä paikalla sotkee saniteettitilan pinnat.
  • Hankalaan paikkaan sijoitetut varastotilat aiheuttavat sen, että käsi- tai WC-paperi pääsee loppumaan nopeasti saniteettitilasta.

Tilan käyttäjiä voi myös kannustaa siisteyteen helposti saatavilla olevilla saippualla ja käsipaperilla sekä desinfiointiaineella. Myös lapsille oikealle korkeudelle asennetut käsienpesualtaat ja annostelijat auttavat tilan puhtaanapitoa.


Vedettömän Urimat-pisuaarin voi asentaa miesten WC:ssä myös lasten korkeudelle.


Lapsille mitoitettu käsienpesuallas ja peilikaappi.

Yksityisyyden huomiointi saniteettitilassa

Erilliset, hyvin toisistaan eristetyt vessakopit hyödyttävät monia ihmisiä. Yllättävän suuri osa ihmisistä kärsii ujosta rakosta. Äänieristetyt kopit helpottavat näiden ihmisten elämää. Myös isoilla tarpeilla on mukavampi käydä, kun kopit eivät ole ääniyhteydessä toisiinsa. Asiointimukavuutta voidaan lisätä entisestään äänisuunnittelun avulla. Esimerkiksi kaiuttimista soitettava musiikki auttaa häivyttämään muita ääniä.

Novosan referenssi. Saniteettilassa on seinälle kiinnitetty lastenhoitopöytä, WC-istuin tukikahvoilla, hygienia-astia, musta paperiannostelija, lavuaari ja hana. Seinäpaneelit on kuvioitu eläinhahmoilla.

Esteettömyys on yhä tärkeämpää

Esteettömyys on yksi WC-suunnittelun osa-alue ja se voi tarkoittaa suunnittelutyössä monia huomioon otettavia asioita esim. tuotteita kuten vetimiä, tukikahvoja sekä oikein suunniteltuja ja merkittyjä kulkureittejä. Rakennuksen käyttötarkoitus ja käyttäjien lukumäärä tulee huomioida esteettömien WC-tilojen määrässä ja niiden sijoittelussa.

Käytännössä kyse on kuitenkin sellaisten vessojen rakentamisesta, joissa voi asioida myös helposti pyörätuolilla. Esteettömät vessat voivat kuitenkin olla arvokkaita myös monille vähemmän näkyvistä vammoista tai sairauksista kärsiville. Päältä päin ei voi nähdä, kenelle invavessa on tarpeen.

Novosan Pala-peilikaappi asiakas-WC:ssä. Peilikaapin peilissä on ohjaavat symbolit: käsisaippua- ja paperi. Peilistä heijastuu kuva toisesta peilikaapista ja hanoista. Vessan seinäpinnan kuviointi on rosoinen ja sinisen sävyinen.

Ympäristöystävällisyys näkyy suunnittelussa ja saniteettituotteissa

Ympäristöystävällisyys ja kestävä kehitys ovat olleet viime vuosikymmeninä nousevia trendejä ja nykypäivänä niitä ei voi ohittaa. Saniteettitiloissa veden kulutusta voidaan vähentää lukemattomilla erilaisilla pönttöihin, pisuaareihin, pesualtaisiin ja suihkuihin liittyvillä innovaatioilla.

Vettä säästävien tuotteiden avulla kiinteistö voi saavuttaa WC-tiloissaan myös huomattavia säästöjä nopeasti, vaivattomasti ja kustannustehokkaasti. Novosan-valikoiman vettä säästäviä ratkaisuja ovat esim. Nikles-suihkukahvat ja -suuttimet, kosketusvapaa Conti+ ultra -hana, vedetön Urimat-pisuaari tai älykäs Hygea-WC-istuin.

Novosan WC-tuotevalikoiman pehmopapereista löytyy mm. täysin hiilineutraali BlackSatino-mallisto, joka edustaa ehdotonta kehityksen kärkeä maailman pehmopaperimarkkinoilla. Valmistuksessa noudatetaan niin sanottua “Kehdosta kehtoon” -periaatetta (Cradle to Cradle), joten tuotteet valmistetaan materiaaleista, jotka voidaan turvallisesti ja täydellisesti palauttaa biosfääriin tai kierrättää ja uusiokäyttää laadukkaalla tavalla.

Novosan – ensiluokkaisen WC-tilakokemuksen asialla

Korona on muuttanut maailmaa paljon ja pysyvästi, mutta vessahätää se ei ole poistanut. Asiakkaat tarvitsevat jatkossakin vessoja ja tulevaisuudessa he vaativat saniteettitiloilta enemmän. Laadukas asiakasvessa on entistä suurempi kilpailuvaltti ja brändinrakentaja. Se paljastaa yhdeltä istumalta, miten palveluntarjoaja arvostaa asiakkaitaan ja suhtautuu turvallisuuteen ja hygieniaan. Ekologisuudesta puhumattakaan.

Kaikki mikä liittyy vessoihin, on lähellä sydäntämme. Haluamme puhua ääneen tästä luonnollisesta toiminnosta, ja olla mukana rakentamassa parempaa vessakulttuuria Suomeen – vessa kerrallaan.

Avainsanatasiakas wc, esteetön wc, käyttäjälähtöinen WC, saniteettitilat, vessasuunnittelu