Kauppakeskus Sellon wc-tilojen sisäänkäynti. Kuvattuna vuonna 2018.
Kauppakeskus Sellon wc-tilojen sisäänkäynti. Kuvattuna vuonna 2022.
Kauppakeskus Sellon wc-tila. Kuvattuna vuonna 2018.
Kauppakeskus Sellon wc-tila. Kuvattuna vuonna 2022.

Vessavierailulla Kauppakeskus Sellon WC-tiloissa


WC-tila remontin jälkeen 2018. Kuva WC-tilan kunnosta 26.10.2022

Kauppakeskuksen vessat – uhka vai mahdollisuus?

Kauppakeskus Sello on ollut mukana vessamatkalla kanssamme jo vuodesta 2010. Tiiviin yhteistyön tuloksena elokuussa 2018 kauppakeskukseen valmistuivat uudet upeat WC-tilat. Novosan oli vastuussa vessojen suunnittelusta, urakoinnista ja tuotteista.
”Me suunnittelemme julkisia saniteettitiloja, jotka kestävät käytön. Tavoitteemme on moninkertaistaa WC-tilojen elinkaari. Yli neljän vuoden jälkeen vessavierailu Sellon tiloissa ilahdutti ja herätti myös ajatuksia.” Sanna Lahtivesi – Vessa-asiantuntija, suunnittelu ja projektimyynti.


WC-tila remontin jälkeen 2018. Kuva WC-tilan kunnosta 26.10.2022

Tilanne nyt – 4 vuotta vessojen uusimisen ja yli 80 miljoonan kauppakeskuskävijän jälkeen

WC-tilat sijaitsevat kolmessa kerroksessa ravintoloiden ja luontevien kulkureittien varrella. WC- tiloihin on helppo löytää ja ne on merkitty selkeästi. Vessat ovat vain lyhyen matkan päässä kun hätä yllättää.

”Kauppakeskus Sellon WC-tilat valmistuivat 2018 elokuussa. Tuosta hetkestä vuoden 2022 elokuulle kauppakeskuksessa on vieraillut yli 80 miljoonaa asiakasta (aikavälillä 9-2018-9-2022). Lähtökohta suunnittelulle oli varmistaa, että WC-tilat kestävät valtavan asiakasmäärän. Visuaalisesti kaunis tila ei riitä – tilan jokainen materiaali, pinta, kulma ja nurkka täytyy suunnitella ymmärtäen mitä kaikkea WC-tilojen siistijät, huollosta vastaavat ja asiakkaat toivovat. Nyt neljän vuoden ja 80 miljoonan kauppakeskuksessa vierailleen asiakkaan jäljiltä WC-tilat osoittavat suunnittelun onnistuneen paremmin kuin osasimme odottaa”, Sanna Lahtivesi toteaa.

Sellon WC-tilojen tunnelma on kodikas. Luontoaiheiset taustaäänet tuovat viihtyisyyttä, mutta myös yksityisyyden tunnetta tiloihin. Tilat ovat siistit ja siivottavat. Saumattomat pinnat ja kalusteet ovat helposti pyyhittävät ja koko tila on helppo pitää puhtaana. Sellon vessat ovat kauppakeskuksen näköiset ja oloiset – toivottavat lämpimästi tervetulleeksi.


WC-tila remontin jälkeen 2018. Kuva WC-tilan kunnosta 26.10.2022

Keskiössä laadukkaat materiaalivalinnat

Hyvin suunnitellussa ja toimivassa julkisessa WC-tilassa on juuri oikeanlaiset tuotteet, materiaalit ja varusteet. Suunnitteluvaiheessa huomioitiin ne kohdat, jotka ovat eniten alttiita kulumiselle, osumille ja iskuille. Myös julkisissa tiloissa mahdollisesti tapahtuvaan ilkivaltaan osattiin varautua; jos pinnoille ilmestyy tusseilla tai spraymaaleilla tehdyt tägit, ne saadaan heti poistettua ilman vahvoja liuottimia ja kemikaaleja. Siisti ja kaunis tila houkuttelee myös käyttäytymään paremmin. Kiitos tästä kuuluu myös osaavalle siivoustoimelle.

Sellon vessat ovat jopa yllättävän erinomaisessa kunnossa. Neljän vuoden aikana kauppakeskuksen kävijämäärä on yli 80 miljoonaa, mutta kuinka moni heistä vieraili WC-tiloissa? Varmaa määrää on mahdoton arvioida, mutta omaa kaupassakäyntikokemusta tutkiessamme melkein jokaisella käynnillä WC-tilassa tulee vierailtua – varsinkin jos perheen pienimmät ovat mukana.


Timkid-hoitopöytä kuvattuna WC-tilassa 2018. Kuva lastenhoitopöydästä 26.10.2022

Mukana vessamatkalla nyt ja tulevaisuudessa

Kun WC-tila on suunniteltu hyvin remontin ja isompien päivityksien tekeminen siirtyy hamaan tulevaisuuteen. Kauppakeskus Sellon suunnitelma on ylläpitää WC-tilojen kuntoa pienillä päivityksillä kuitenkin sellaisella asteella, ettei isommille remonteille tule pitkään aikaan tarvetta. Ja pitkällä ajalla tarkoitetaan seuraavaa 10 vuotta. Tilat ovat ympäristöystävälliset ja materiaalitehokkaat – kuluvat pinnat voidaan kiillottaa tai hioa uudenveroisiksi. Vasta, kun tarve vaatii vaihtokuntoiset vesikalusteet (esim. WC-pöntöt ja hanat) voidaan päivittää uusiin.

“Tilat ja asiakkaiden tarpeet muuttuvat ajan myötä. Kartoituskäynnit asiakkaille tarkoitetuissa WC-tiloissa ovat äärimmäisen tärkeitä meille tiedon kannalta – puutteet ja ongelmakohdat ovat helposti korjattavissa, jos olemme niistä tietoisia”, Sanna Lahtivesi täydentää.

Me tunnemme vessat ja niiden erityispiirteet. Tiedämme mitä suuret kävijämäärät ja erilaiset asiakasryhmät tiloilta vaativat. Meiltä löytyy ratkaisu ihan jokaiseen vessaan. Jätä vastuu vessoista meille – suunnitellaan yhdessä erityisen upea WC.

Novosan on suunnitellut ja toteuttanut kauppakeskus Sellon WC-remontit vuonna 2018. Näin neljän vuoden jälkeen, kovassa käytössä olevien WC-tilojen osalta voi todeta, että tilat ovat kestäneet hyvin aikaansa ja niissä selvitään vain pienillä korjaustoimenpiteillä; lattian pinnoituksella ja allastasojen silikonien vaihdolla. Isoa remontintarvetta ei todennäköisesti ole edessä kymmeneen vuoteen. Valitut, Novosanin suunnittelemat ratkaisut ovat olleet kestäviä ja toimivia.
- Olli Paunola, Kiinteistöpäällikkö, Kauppakeskus Sello, Helsinki -