Maailman käymäläpäivä 19.11.2021

 

Maailman käymäläpäivä

Monella meistä – itse asiassa varmaan kaikilla – on omakohtaisia, epämukavia kokemuksia ja kenties niitä puistattaviakin muistoja vessakäynneistä. Vessassa käynti on kuitenkin ihan normaali asia meille – etuoikeus, johon emme edes kiinnitä huomiota. Kansainvälinen, joka vuotinen Maailman käymäläpäivä 19.11. muistuttaa meitä siitä, että noin 2,4 miljardia ihmistä on vailla edes perustason vessaa. Huono sanitaatio johtaa vakaviin terveydellisiin ongelmiin ja ripulitautien aiheuttamiin turhiin kuolemiin. Näinkin yksinkertaisella asialla kuin toimivalla vessalla voidaan pelastaa ihmishenkiä.

Käymälä on elinehto terveelliselle ja turvalliselle elämälle

Voimme olla kiitollisia siitä, että saamme käyttää päivittäin vessoja. Maailman käymäläpäivän tarkoituksena on juhlistaa vessoja kaikessa, mitä ne tekevät puolestamme. Sen ajatuksena on kiinnittää huomio myös sanitaatioon liittyviin asioihin, joista keskusteleminen on vielä useassa maassa kielletty aihe – asia, josta ei ole soveliasta puhua.

“Käymälä on elinehto terveelliselle ja turvalliselle elämälle. Erityisesti lapset kärsivät huonosta sanitaatiosta johtuvista taudeista ja muista varjopuolista. Jokainen ripulitautiin kuollut lapsi on liikaa, nämä taudit pystyttäisiin estämään paremmalla sanitaatiolla ja hygienialla tai yksinkertaisella hoidolla. Erityisenä kohderyhminä meidän työssämme ovat murrosikäiset tytöt, joille käymälöiden ja kuukautissuojien puuttuminen voi merkitä jopa koulun keskeyttämistä tai poissaoloja kuukautisten aikaan. Sanitaation parantaminen parantaa lasten ja erityisesti tyttöjen tulevaisuutta monella tavalla”, sanoo KSH ry:n projektipäällikkö Sari Laurila. 

Toimivat vessat edistävät kansanterveyttä, turvallisuutta, sukupuolten tasa-arvoa, koulutusta, taloutta ja ympäristöä. Mahdollisuus turvallisiin WC-tiloihin ja yksityiseen vessakäyntiin on ihmisoikeus. YK:n mukaan kestävää tulevaisuutta ei ole ilman vessoja. Käymäläpäivän avulla pyritäänkin vaikuttamaan poliittisiin linjauksiin, jotta hallitukset näkisivät kuinka suuret taloudelliset ja yhteiskunnalliset hyödyt vessoilla voi saavuttaa. Tiesitkö, että 3,6 miljardilla ihmisellä ei ole asianmukaista käymälää, jossa on myös turvallinen jätteenkäsittely. (WHO/UNICEF 2021).

“Suomessa on paljon veteen ja sanitaatioon liittyvää osaamista ja yrityksiä eli suomalaisilla on paljon annettavaa maailmalla tällä saralla. Meillä on erityistä osaamista myös kestävistä ratkaisuista, esimerkiksi kuivakäymälöistä tai vedettömistä tai vähävetisistä ratkaisuista, joille on maailmalla yhä enemmän ja enemmän kysyntää”, toteaa KSH ry:n projektipäällikkö Sari Laurila. 

Tänä käymäläpäivänä jokainen meistä Novosanin vessanaisista ja pisuaaripojista on tukemassa KSH ry:n toimintaa. KSH ry edistää kuivakäymälöiden käyttöä Suomessa ja maailmalla. KSH ry:n visio on tehdä kuivakäymälöistä kestävän kehityksen keskeinen osa, jotta myös tulevat sukupolvet voisivat nauttia puhtaasta vedestä ja terveellisestä ympäristöstä.

Haastamme myös Sinut mukaan, jo 5 eurolla voit sinäkin vaikuttaa! #WorldToiletDay
Tutustu KSH ry:n toimintaan ja osallistu keräykseen
Käymäläseura Huussi ry / Global Dry Toilet Association of Finland

Vessoilla on väliä!

Meidän mielestämme hyvä julkinen vessa on

  • Viihtyisä ja turvallinen. Se huomioi kaikenlaiset vessassa kävijät: aikuiset, lapset ja eritysryhmät.
  • Helppo löytää. WC-opasteiden tulee olla selkeät, hyvin sijoitetut ja mielenkiintoa herättävät.
  • Kestävä. Haluamme suunnitella vessoja ja saniteettitiloja, jotka kestävät käytön. Tavoitteemme on moninkertaistaa WC-tilojen elinkaari.
  • Siisti ja siivottava. Saumattomat pinnat ja helposti pyyhittävät kalusteet on helppoa pitää puhtaana.
  • Miellyttävä. WC-kokemus, josta jää positiivinen mielikuva. Hyvin suunnitellut WC-tilat pidentävät kiinteistössä vietettyä aikaa ja niistä puhutaan eteenpäin.
  • Ekologinen. WC pitää sisällään ympäristöystävällisesti ja vastuullisesti tuotettuja materiaaleja, kalusteita sekä tuotteita. Hyvin suunnitellussa ja toimivassa julkisessa WC-tilassa on juuri oikeanlaiset tuotteet, materiaalit ja varusteet

Lähteet: KSH ry, Maailman käymäläpäivä / World Toilet Day, Suomen YK-liitto