Vedettömät, bakteerien puhtaana pitämät urinaalit ovat suomalaisille jo tuttuja. Harvempi tietää, että myös siivouksessa tulisi käyttää mikrobiologista pesuainetta kemikaalien sijaanMutta mitä mikrobiologinen puhdistus oikeastaan tarkoittaa? Kemikaalien sijaan voit valita mikrobiologisen pesuaineen – yksi ja sama tuoteperhe kaikille pinnoille.

Näin bakteerit edistävät hygieniaa

Perinteisesti bakteerien ajatellaan olevan hygienian pahimpia vihollisia. Tällöin  siivoustyön menestyksen mittari on se, kuinka vähän bakteereita pinnoilla puhdistuksen jälkeen vielä luuraa.

Mikrobiologisessa puhdistuksessa bakteerit nähdään eri valossa: yhteistyökumppaneina, ei vihollisina. Bakteerit valjastetaan puhdistamaan kylpyhuoneiden pintoja ja muita tiloja.

Mikrobiologisten pesuaineiden teho perustuu likaa syöviin bakteereihin. Sen lisäksi, että ne puhdistavat tehokkaasti, turvallisesti ja ympäristöä rasittamatta, ne myös poistavat hajuja.

Miten mikrobiologinen puhdistus toimii?

Mikrobiologisen puhdistuksen teho perustuu bakteerien likaa syöviin ominaisuuksiin. Kun pinnat puhdistetaan mikrobiologisella pesuaineella, luodaan pintaan samalla hygieniaa ylläpitävä bakteerikanta. Mikrobiologinen pesuaine luo optimaalisen ympäristön eri itiöille tarjoamalla ravintoaineita yhdessä hapen ja veden kanssa. Hyödylliset bakteerit aktivoituvat sekoitettaessa mikrobiologista pesuainetiivistettä yhdessä hapen ja veden kanssa. Pesuainetta käytettäessä bakteerit syövät lian pois.

Mikrobiologinen pesuaine poistaa tehokkaasti myös hajuja, jotka syntyvät orgaanisten aineiden hajotessa. Orgaaniset aineet toimivat ravintona pesuaineessa käytetyille bakteereille ja tulevat siten syödyiksi ennen epämiellyttävien hajujen kehittymistä.

Hajunpoisto perustuu siis pesuaineen sisältämiin mikro-organismeihin, jotka tunkeutuvat syvälle pinnan alle esimerkiksi huokoisissa saumoissa, ja tuhoavat niihin kerrostuneiden orgaanisten jäämien aiheuttamat hajut. Jäljelle jää vain raikas tuoksu. Lisäksi mikrobiologinen puhdistusaine on tehokkuusestaan huolimatta ystävällinen sekä luonnolle että ihmiselle. Eikä kuormita vesistöjä.

Vedettömät pisuaarit ja mikrobiologia

Pisuaarien mikrobiologinen puhdistus perustuu tavallisesti hajulukon saniteettikivestä irtoaviin bakteereihin. Virtsa vapauttaa kivestä bakteereita, jotka syövät epäpuhtauksia ja työnsä tehtyään kuolevat tai vetäytyvät takaisin itiöasteelle.  Toimivat vedettömät pisuaarit perustuvat kokonaisvaltaiseen konseptiin, jossa myös siivous toteutetaan mikrobiologiaa hyödyntäen. Puhdistusaineiden bakteerikanta syö likaa, estää haitallisia bakteereita leviämästä ja hoitaa putkistoa.

Vedettömyys edistää mikrobiologisesti puhdistettavien pisuaarien puhtautta. Tuore puhdas virtsa itsessään on steriili aine, ja perinteisissä pisuaareissa vesi itse asiassa ruokkii haitallisten bakteerien kasvua.

Kylpyhuoneen pesuaineet

Kylpyhuoneissa ja myös muissa tiloissa voidaan käyttää mikrobiologisia pesuaineita. Niiden teho ei perustu kemiallisiin myrkkyihin vaan likaa syöviin bakteereihin. Mikrobiologiset pesuaineet eivät vain puhdista vaan myös poistavat hajuja.

Bakteereista on moneksi

Mikrobiologinen puhdistus ei rajoitu vain kylpyhuoneiden ja muiden sisätilojen siistimiseen, vaan sitä hyödynnetään myös isommissa puhdistusprojekteissa:

  • Kompostointi on yleinen tapa poistaa bakteerien avulla öljyä maaperästä.
  • Bakteerit voivat poistaa juomavedestä muun muassa sinkkiä, seleeniä ja arsenikkiyhdisteitä.
  • Myös tehtaiden sisäilmaa on mahdollista puhdistaa mikrobiologisilla menetelmillä.